20 Ocak 2009 Salı

Taraftar Sosyal Anketi

Politikacılar, gazeteciler, televizyon programcıları, eski hakemler ve yöneticiler, hatta şarkıcılar ve müzik yapımcıları, kendilerini aydın olarak adlandıranlar, akademisyenler, kulüp başkanları, hatta kimi zaman takım oyuncuları ve es geçtiklerimiz. Çoğu hayatında maça gitmemiş, gidenleri de şeref ve basın tribününe giden, yani aslında hiçbir zaman "içeriden" olmayan, ama içeriyi adı gibi bilen kişiler yukarıdakiler.

Bu insanlar kendilerini birer sosyoloji ve psikoloji uzmanı olarak görüp taraftarlar hakkında kimi açıklamalar yapar, kararlar alır, suçlular bulur, çünkü onlar hep doğrudur. Hep araştırmalar vardır ortada dönen, şirketlerce yapılmış, ama nedense hakkında konuşulan kesimin hiçbir zaman bu sorularla karşılaşmadığı araştırmalar.

Hem bu hakkında konuşulan hem de konuşan kesimin içinden bir kaç Sosyoloji - Psikoloji - Siyaset Bilimi - Felsefe - Gazetecilik öğrencileri olarak; soralım, anlayalım, ortaya bir şey çıkartalım, önlerine koyalım dedik. Çünkü bizim işimiz bu, sormak, anlamak. Ama biraz tersten sorduk... Bu işi oturduğu yerden çıkarım yaparak, kayınpederinin gazetesinde yazarak, birilerinin istediğini yazıp istemediğini görmezden gelerek, televizyonlarda küfürler savurup rating uğruna şov yaparak, hiçbir şey bilmeden çok şey bildiğini sanarak yapan kişilerin sormadığını, sormayı akıl edemediğini yahut işlerine gelmeyeni sorduk. Cevap bekliyoruz. Herhangi bir takım tutmanıza da bir gruba bağlı olmanıza da gerek yok. Sporu sevmeniz, takip etmeniz, fikir belirtebilmeniz yeterli bizim için.

İndirin, cevaplayın, taraftaranket@gmail.com a yollayın
Tek tık.

30 yorum:

sinem dedi ki...

yurtta kaldığım için rapidshare yasaklı. bunu direk internet üzerinden anket sitelerine yükleseniz, veya alternatif linkler sağlasanız daha çok kişiye ulaşabilirsiniz bence. tabi bu benim fikrim. kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

çok önemli bir eksiği gideriyorsunuz, tebrikler.

Ayrıca Anadolu kulüplerinin 4 büyükler tabir edilen kulüplere karşı bir Anadolu Kulüpler Birliği kurması gerektiğine inanıyorum.

saygılar

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Taraftar Anket dedi ki...

@sinem

esasında rapid kullanmayı bilmeyenler/bir şekilde kullanma imkanı olmayanlar/indirseler de açamayanlara ulaşabilmek için maili vermiştik yanda, ona mail atarsan ekleyerek gönderelim hemen.

@adektlimited

dediklerinde haksız hiçbir kısım yok, ama imkanlarımız ve zamanımız da bir yere kadar yeteceğinden belirli bir odak noktası yakalamak zorundaydık. içinden olduğumuz noktadan, spordan girdik biz de. günün birinde 100bin değil 1milyon kişiyi hedeflemek için, başarılı bir başlangıç olmasını umuyoruz. teşekkürler.

selaminko dedi ki...

Ankette son seçimde oy kullandın mı kullandıysa kime-hangi partiye oy verdin gibi tuhaf bir soru var. O soru böyle bir ankette ne olursa olsun şık durmamış. Benim kime oy verdiğim bence ilgilendirmemeli kimseyi. O soruyu oradan kaldırmanızda yarar var diye düşünüyorum. Yok böyle bir şekilde çaktırmadan son seçimin anketini yapıyorsanız onu da söyleyin de bilelim.

Onurov dedi ki...

Bencede alternatif linkler olmalı, bir çok upload sitesi var sanırım onlarada yükleyebilirsiniz. Bu arada işiniz zor olmalı ben seçenekli bir anket beklemiştim, şimdiden kolay gelsin.

Son olarak çok fazla soru var, anket biraz caydırıcı. Belirtmeden edemedim :(

markojaric dedi ki...

Anketi yapan kişi,kurum yada firma kim? Kimin adına yapılıyor? falan tarzında biraz bilgi verirmisiniz lütfen...

Taraftar Anket dedi ki...

@markojaric
Anketi yapan kişilerin, bir kaç sosyal bilim / iletişim öğrencisi olmalarının dışında konu hakkındaki tek özellikleri taraftar olmaları. ne bir kurum, ne bir firma, ne de başkasının talebi söz konusu değil.

@selaminko
Hayır son seçimin ya da gelecek seçimlerin anketini yapmıyoruz. Anketin başında denildiği gibi, istemediğiniz soruları cevaplamayınız lütfen, bu da bir anket cevabıdır nihayetinde.
***
alternatif linkleri gün içinde sağlayacağımızı umuyoruz, teşekkürler.

markojaric dedi ki...

Teşekkür ederim...

yavuzy dedi ki...

Anketinize katıldım. Çalışma için tebrik ederim ve kolaylıklar dilerim. Ancak anketin açıklama bölümüne yazdığım gibi, sorunların evet-hayır'a dayanması, analizi ve ulaşılmak istenen amacı biraz zorlaştırıyor. Bunu yerine şıklı sorular tercih edilseydi daha iyi olurdu. Kaldı ki bazı sorular yorum içeriyor ve anketi dolduranı yönlendiriyor. Umarım başarılı olur, selamlar...

Mucoid dedi ki...

http://mucoid.blogspot.com/2009/01/taraftar-sosyal-anketi.html

başarılar :)

Adsız dedi ki...

Yorumları aceto'ya yaznıştım. doğru adrese naklini de sağlayayım istedim.

anket formunun rapid üzerinden alınmaya çalışılması zahmetli, herkes etkin internet kullancısı olmayabilir bu formu indirme işlemini tek tıkta yapabilecek bir yöntem koysa arkadaşlar. Hoş olmaz mı?

İkinci bir konu, da anket sorularıyla ilgili, belki haddim olmadığını düşüneceksiniz ama daha evvel iş hayatım içerisinde anket çalışmaları yaptığımdan yola çıkarak anketin ve anket sorularının çok uzun olduğunu söylemem de fayda olduğunu düşünüyorum. ayrıca insanlar başlangıçtaki kişisel sorulardan ürkerek devamını okumaz ve doldurmaktan vazgeçebilirler. Bu da 100 bin hedefini çok zorlar.
bir de sanki, sadece maça gidenler bu konuları değerlendirebilir bir hava sunuyor sorular. ben tribünde grubu olmayan hatta trbüne hiç denebilecek kadar az gitmiş birisi olmama rağmen futbolu severek izleyen ve futbol medyasını takip eden biriyim. kendimi bu ankete dahil değilmişim gibi hissettim.

ukalalık olarak algılamayacağınızı düşünerek samimi bir paylaşımda bulunmak istedim.

Kolaylıklar

srbstnsrlr

Not: ben doldurdum ve gönderdim.

Adsız dedi ki...

eny

bin bilsen bile bir bilene danış demiş atalarımız.

sizlerde çok doğru yerden danışmaya başlamışsınız. çalışmanızda başarılar dilerim.

sMAnia dedi ki...

akla birsey gelmes ise, transfer sezonuda degilse

vur abaliya!


Not: Anket cok gerekliydi tesekkürler...

uzaktan davul calmak kolay tabii ama bunlar futboldan anlamiyorki, taraftarliktan ne anlasinlar!!!

ti esti to dedi ki...

inşallah amacınıza ulaşırsınız. bende bloguma link veriyorum şimdi. ama sonucunu takip etmeyi isterim. yani anketiniz sonucunda akademik çalışmanıza ulaşmayı bekliyoruz.

Taraftar Anket dedi ki...

Rapid'den Google'a çevirdik linki, umarız herkes ulaşabiliyordur artık :)

Taraftar Anket dedi ki...

@umidim
estağfurullah, teşekkürler eleştiriler için. "Ankete aidiyetlik" unsurunu aşmak için inceltebildiğimiz kadar incelttik soruları aslında, ki hazırlarken en çok bu konuda zaman harcadık. Başaramamışsak üzüldük bu konuda.

Sizden gelmedi ama, soruların yönlendirmeli olduğunu söyleyenler de oluyor, bu biraz soruyu yorumlayana, biraz da bizim soruş sitilimizle alakalıydı elbette. yorumlar geldiğine göre vardır bizim de hatamız, böyle bir niyetimiz olmadığını belirtmek istedik sadece.

ziggytheking dedi ki...

Öncelikle çalışmanızda başarılar diliyorum ve rapid olayına çözüm getirdiğiniz için teşekkür ederim.

Umidim adlı kullanıcı arkadaşın daha önce belirtmiş olduğu üzere anket ve detaylandırması hakkında biraz çalışmak gerekliymiş gibi. Yine de tekrar kolaylıklar diliyor, sonuçları sabırsızlıkla beklediğimizi de ekliyorum.

Adsız dedi ki...

Futbolla ilgili akademik calisma ulkemizde ne yazik ki az. Ama yavasca gelisiyor. Size basarilar dilerim.

Fakat madem ki bu ise giristiniz ve de "akademik" lafini bastira bastira da kullaniyorsunuz o halde belirli akademik "etik" normlara da uymaniz gerekmez mi? Sadece "bir kaç Sosyoloji - Psikoloji - Siyaset Bilimi - Felsefe - Gazetecilik öğrencileri" demek arastirma etiginde mumkun mudur? Burada acikca hangi kurum adina bu arastirmanin yapildigi (ya da hangi kurumda ogrenci oldugunuzu), ne amacla (ders-odev-ozel calisma vs.) yaptiginiz belirtmek gerekmiyor mu? Blogda belirmemisiniz ama soru formunda da yok!

Neyse sosyal bilimlerde ogrenciyseniz bunlari zaten biliyorsunuzdur.

Ben sahsen anket ilgimi cekse de bu nedenlerden dolayi anketi doldurmayacagim.

Saygilar.

pclion dedi ki...

Ben de bloga link koydum, çalışmanızda başarılar. Anketi doldurduktan sonra adresinize yollayacağım...

alchoburn dedi ki...

Umarım anket çok geniş bir katılımcı kitlesine ulaşır ve hedeflediğiniz sonuçları alabilirsiniz.

Benim söylemek istediğim bir durum var demeden geçemeyeceğim, bazı sorularda "evet" veya "hayır" dışında bir cevap şekli yok. Bu sorularda tik kutucukları koysanız çok daha rahat doldurulabilir anket, yoruculuğu kalkar.

İyi Çalışmalar.

Alper Öcal dedi ki...

Lambuja blogda yayınladım anketinizin haberini.

Merakımı mazur görürseniz bir sorum olacak.

Bu anketten nasıl hipotez çıkaracaksınız ?

Doğru bir hipotez için anket soruları genelde evet-hayır ya da çok kötü-kötü-orta-iyi-çok iyi filan gibi ölçülebilir cevaplar verilebilecek şekilde hazırlanır.

Sizin bazı anket sorularınız yoruma açık.

İyi Çalışmalar.

kutay dedi ki...

pivotsantrfor.blogspot olarak biz de link koyduk. en kısa zamanda cevaplayıp yollanacaktır.
her türlü yardıma desteğe açığız.
kolay gelsın ve basarılar

Taraftar Anket dedi ki...

Hipotezimiz, devletin ve basının ters etki yarattığı. Çalışmada, elinde yetki olan kişilerin yaptığı açıklamalar ve aldıkları kararlardan sonra olaylarda değişim olup olmadığı, tribünlerden gelen cevabın olumlu olup olmadığı gibi ispatlama kısımları olacak. Anket de hem biraz taraftarı tanımlama, hem de taraftarın gözünde yetkiye sahip olanların nasıl görüldüğünü anlama amaçlı.

Anket %10 evet, %70hayır %20 de bilmiyorum dedi şeklinde değil de, grupların birbirleri içinde kıyaslanması şeklinde analiz edilecek. Gelirlere, yaş gruplarına, maça gitme sıklığına, şiddet eğilimlerine göre kategorilendirilip araştırmaya sayısallık ve zenginlik katılacak. O yüzden kişilerin yorumlamaları en değerli şey bizim için.

Çok yorucu bir süreç getirecek beraberinde farkındayız, bittiğinde o yorgunluğa değeceğini umuyoruz.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

http://romantikkanaryalar.blogspot.com/2009/01/taraftar-sosyal-anketi.html

anti dedi ki...

anket ilgimi çekiyor, fakat "alkol, sigara, din, anne - babanın hayatta / birlikte olması, yaralayıcı madde taşınması, polisler, oy kullanımı" hakkında vereceğim bilgilerin taraftarlık hakkında nasıl bir görüşe ulaşmanızı sağlayacağınızı anlayamıyorum. Ve eğer böyle bir işin altına girildiyse "sosyal bilim öğrencilerinin akademik çalışması" deyip işin içinden sıyrılmaya çalışmak doğru değildir. Bu yüzden ankete katılmıyorum

Taraftar Anket dedi ki...

nasıl bir taraftarsınız değil, taraftarlar nasıl kişiler araştırması yapıyoruz. bu açıdan bakarsanız bahsettiğiniz sorular anlam kazanacaktır.

müsadenizle size kimliğinizi sormadığımız gibi biz de kimliğimizi belirtmeyi tercih etmiyoruz, ne önemi var hem.
iki taraftan makaleler ve fotoğraflar koyup binlerce anketle uğraşmadan 10-15 günde bitirilebilecek konu başlıkları bulamadığımızı zannetmeyin. yaptığımız şey işe yarasın dedik, sıyrılmaktan öte boğazımıza kadar işin içine batırdık kendimizi.

çözüm üretmek adına başka bir formatla taşın altına elinizi sokarsanız günün birinde, biz de elimizden geldiğince yardımlarımızı sunmayı umarız, kim olduğunuzu, ne için yaptığınızı umursamadan.

Leo dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
adozzi21 dedi ki...

umarım bu anket hedefine ulaşır ve bizlerde belki de ilk defa sağlıklı bir anket sonucu görmüş oluruz..tebrik ederim..

http://adocation.blogspot.com/2009/01/taraftar-sosyal-anketi.html

Consigliere dedi ki...

bende blog'uma ekledim anket için teşekkürler iyi çalışmalar..